Hírek

Kell-e a vállalatoknak tesztelni ősszel, és ha igen, hogyan?

A nyár végével újra előtérbe kerül a kérdés: teszteljenek-e a vállalatok, vagy bízzák a természetre a koronavírus hatásainak kezelését.

A cégvezetők döntő része eddig kivárt a teszteléssel, mert a nyáron tapasztalt minimális fertőzöttség miatt irracionális nagyobb összegeket fordítani tesztelésre. Más nagyvállalatok viszont kötelezővé teszik beszállítóiknak a PCR-tesztelést.

Egyes környező országokban (például Ausztriában és Horvátországban) lassan növekednek az esetszámok, míg máshol, például Romániában tartósan magas. A turistaérdeklődés miatt hamar eszkalálódhat a helyzet, így a hazai vállalatoknak is érdemes felkészülni, hogyan tudják elkerülni a gyors átfertőződést. Az Arvalab nevű, gyorstesztek, orvosi berendezések forgalmazásával foglalkozó cég közleményben járta körül a tesztelés lehetőségeit.

Elsőként fontos leszögezni: a vállalatoktól nem várható el, hogy munkatársaik védelmének teljes terhét átvállalják.

De érdemes a következő évre elkülöníteni egy olyan összeget, amelyre egyfajta biztosításként lehet tekinteni és a kockázat mérséklésére fordítani. 

A szabadságról visszatérő kollégákon nyár végén, ősz elején érdemes lehet egy egyszeri, kombinált PCR és szerológiai gyorsteszt vizsgálatot végezni, utóbbit lehetőleg vénás vérből. A PCR-vizsgálat a friss fertőzések kimutatására alkalmas, míg a csúcsminőségű, érzékeny gyorstesztek az esetleges 1-3 hónapos fertőzést is képesek detektálni.

Az ősz és tél során több lehetőség is van különböző protokollok alapján elkülönített dolgozók gyakori tesztelésére. Más országokban már elterjedtebbek a sokkal költséghatékonyabb csoportos vagy „pooling” vizsgálatok.

A heti PCR-vizsgálat mellett egy szélesebb körű, nem feltétlenül a teljes munkaerőállományra vonatkozó havi szerológiai teszt fokozza a tényleges biztonságot és a biztonságérzetet is. 

Azon szervezeteknek, amelyek nem tudnak gyakori PCR-vizsgálatot végezni, érdemes legalább havonta egyszer a dolgozók kiválasztott csoportjaiban szerológiai gyorstesztet végezni, ami segít abban, hogy az átfertőzöttség feltérképezése mellett a tünetmentes fertőzőket azonosítsák, azaz csökkentsék a vállalat működésének kockázati szintjét.

Forrás: https://forbes.hu/uzlet/kell-e-a-vallalatoknak-tesztelni-osszel-es-ha-igen-hogyan/